5 saker jag lärt mig om ångest

 
Första panikångestattacken inträffade för snart två år sedan. Det kändes som att hjärtat skulle hoppa ur bröstkorgen på mig, andningen blev snabbare och snabbare, händerna domnade bort, huvudet blev helt tomt och det enda jag kunde höra var mina egna ryckiga andetag. Det var något utav det värsta jag någonsin upplevt, och tyvärr något jag skulle få uppleva flera gånger till efter det.
 
Det har gått flera månader nu sedan jag sist hade en panikattack och ångesten har blivit avsevärt lättare att hantera jämfört med när jag mådde som sämst för två år sedan. Men trots det är ångest fortfarande något jag brottas med på en daglig basis och troligen något som jag kommer fortsätta behöva göra en lång tid framöver. För det är inget man förändrar över en natt, det tar tid. Men sakta men säkert går det framåt och blir lättare, bara man får de rätta verktygen att jobba med och ger sig tusan på man kan och ska bli bättre.
 
Så, trots att jag inte riktigt är framme där jag vill vara än har jag kommit en bra bit på vägen och lärt mig en hel del om mig själv och om ångest. Därför tänkte jag att jag skulle dela med mig utav 5 lärdomar om ångest som har varit väldigt viktiga och avgörande för mig. Och förhoppningsvis kan det även vara till hjälp för någon som läser detta.
 
1: Det är mänskligt att ha ångest
ALLA upplever ångest ibland, varenda en av oss på denna jord. Det är med andra ord helt mänskligt och naturligt och framförallt inget som gör dig till en svag eller misslyckad person. Det råkar bara vara så att våra upplevelser av ångest ser olika ut – för en del av oss är den starkare och mer återkommande än för andra. Det är okej att känna som du gör och du är inte ensam.
 
2: Det är du själv som har kontrollen
Vid många tillfällen har jag känt, och känner fortfarande, att ångesten kontrollerar mig och hindrar mig från att göra vissa saker. Men det är faktiskt jag själv som avgör hur jag låter mig påverkas av min ångest. Även fast jag inte kan bestämma hur jag ska känna inför en viss situation så kan jag bestämma hur jag ska tänka och agera. Det är absolut ingen lätt sak att göra, men om man med små, små steg börjar möta sin ångest istället för att undvika den, så kommer man sakta men säkert också att ta kontrollen över situationen. Det är DITT liv och det är DU som bestämmer över det, glöm inte det.
 
3: Var inte så hård mot dig själv
När man kommit en bit på vägen och börjat må bättre händer det att man då och då faller tillbaka i gamla spår eller som från ingenstans känner sig fylld av ångest. Då är det väldigt lätt hänt att man börjar tänka saker såsom att man håller på att bli dålig igen, att man är tillbaks på ruta ett och får börja om med allt arbete man hittills gjort, eller att man på något vis har misslyckats. Men alla har vi dåliga dagar ibland, det är inte konstigare än så. Du kommer ibland att stöta på hinder på vägen och kanske tvingas ta något steg tillbaka, men det betyder inte att hindret är permanent. Det gäller bara att acceptera att du idag inte har någon bra dag och sedan försöka på nytt imorgon. Var inte så hård mot dig själv och gå inte händelserna i förväg.
 
4: Ta hand om dig själv på alla plan
Att må bättre och övervinna ångest handlar inte bara om att möta sina rädslor, det handlar även om att ta hand om sig själv på alla plan i livet. Vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och om vi sover bra är exempel på saker som har oerhört stor påverkan på vårat mående. En dålig kost, för lite motion och dåliga sömnvanor kan bidra till nedstämdhet och ångest. Så se till att ta hand om dig själv på alla sätt du kan!
 
5: Hårt arbete ger resultat
Som vi redan har konstaterat så är det ingen lätt uppgift att ta kontroll över sitt liv och att inte låta ångesten stå i vägen för det man vill göra. Det kan ta lång tid att komma dit man vill och det kan även vara oerhört frustrerande, läskigt och svårt. Men när man väl börjar märka skillnad och se resultat av ens hårda arbete så lovar jag att det är värt allt besvär. Det går att ta sig dit man vill och du kommer vara så stolt över dig själv när du kommer dit.

Kommentarer

Postat av: Madeliene

Så bra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
Elin Nyström

2017-09-08 @ 10:28:55
URL: http://melanie.blo.gg

Postat av: lars

Åhh Elin du vet verkligen vad ångest handlar om.

2017-09-08 @ 10:29:06
URL: http://nykterfyllekaja.blogg.se/

Postat av: veckomagasinet anne von porat

Ångest kan komma plötsligt och försvinna plötsligt en hemlighetsfull känsla

Postat av: Emily ♥

Vilket bra blogginlägg ♥ Det hjälpte verkligen mig.
Kramar <3

Svar: Tack så mycket! Kul att höra att jag kunde vara till hjälp!
Elin Nyström

2017-09-08 @ 13:07:44
URL: http://emilymikaelsdotter.blogg.se/

Postat av: Abra

Så sant så sant!

2017-09-08 @ 14:17:37
URL: http://thejedi.blogg.se

Postat av: Joanna-livet med psykisk ohälsa

Bra lista!

2017-09-08 @ 16:18:04
URL: http://www.joannahalvardsson.se

Postat av: emizas.blogg.se

Så sant

2017-09-08 @ 16:41:48
URL: http://emizas.blogg.se/

Postat av: Fredrik Emilsson.

Hej å godmorgon!
Bra lista om tankar kring ångest,
Och som du säger, hårt arbete och träning, och att acceptera ångesten i nuet, kram.

2017-09-10 @ 09:49:42
URL: http://lidkpingspappan.blogg.se/

Postat av: Johanna

mycket bra skrivet! Ta hand om dig :)

Svar: Tack så mycket! Detsamma!
Elin Nyström

2017-09-10 @ 17:02:55
URL: http://cauchemars.blogg.se/

Postat av: Svart-Stina

Väldigt bra lista, sammanfattar nog det viktigaste för att hantera att leva med ångest. Jag har själv social ångest sedan länge, och något som hjälpt mig mycket (även om jag aldrig lyckats bli helt botad) är nog att inte vara för hård mot sig själv och att inte hålla på att jämföra sig med andra hela tiden. Tror hälften av det dåliga måendet var ångesten i sig, men den andra hälften att jag rackade ned så hårt på själv och gjorde mig själv ledsen och deppad. Numer tänker jag att det är OK att vara lite konstig, bara man gör sitt bästa - det är allt jag kan göra :) Någon sorts kombination av självmedvetenhet och coping strategies har gjort att folk upplever mig som mycket friskare nu. Jag vet inte om jag egentligen är det, men jag har lärt mig hantera det. Och jag är nästan aldrig deppad längre :)

2017-09-12 @ 17:22:26
URL: http://www.svartstina.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback