Recept: Egengjord tomatsås

 
Är det någon mer än jag som har tittat på och blivit oerhört förtjust i programmet Mandelmanns gård som visas på tv4? För er som inte sett det så är det en serie där man får följa paret Mandelmann och deras självförsörjande gård genom olika årstider, vilket resulterar i en härlig kombo av trädgård, odling, djurskötsel och så lite matlagning på det.
 
I ett avsnitt visade de hur en kan göra sin egen tomatsås som kan fungera som en pastasås eller kanske som bas i en soja-/quornfärssås eller liknande. Jag blev väldigt inspirerad och bestämde mig för att testa detta. Men som den receptdyslektiker jag är (tack Gustav Mandelmann för det uttrycket, förresten) så improviserade jag ihop min egen variant av såsen istället som ni kan läsa här nedan.
 
Ingredienser:
  • Fyra tomater
  • En liten gul lök
  • Två vitlöksklyftor
  • En röd paprika (eller ja, välj den färg på paprika du gillar bäst)
  • Basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Ta upp dem igen när du ser att skalet har spruckit. Detta steget görs för att enkelt kunna ta bort skalet på tomaterna.
 
2. Lägg tomaterna åt sidan och låt de svalna. Under tiden hackar du löken, vitlöken och paprikan. Vitlöken ska gärna finhackas medan den gula löken och paprikan kan vara i lite grövre bitar.
 
3. Skala tomaterna och hacka även de i mindre bitar. Storleken på bitarna är ej viktig då tomaten ändå kommer att kokas sönder.
 
4. Häll alltsammans i en kastrull och låt koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt (jag hade i 2 krm och sedan lite örtsalt på det), peppar och basilika.
 
5. Om du häller upp såsen direkt när den är klar (det vill säga när den fortfarande är väldigt varm) i en glasburk med tätt lock gör värmen att såsen kan hålla i upp till ett år utan att några konserveringsmedel krävs. Så när du ändå är igång kan du ju passa på att göra ett storkok av tomatsås om du skulle vilja!