När ångesten bultar på dörren

 
Den här tiden på året brukar alltid vara lite extra jobbig för mig. Vardagsångesten flerdubblas i styrka och det blir genast mycket svårare att få livet att gå ihop. Oavsett om man studerar eller arbetar så är det inte helt lätt att göra det samtidigt som ångesten bultar på dörren och allt man vill är att gömma sig under täcket och stanna där tills våren kommer. Men att gå i ide är ju tyvärr inget alternativ, för vi har fortfarande saker vi behöver göra. Vi måste hitta ett sätt att få vardagen att flyta på trots ångesten som flåsar en i nacken.
 
Men hur gör man det då? Jag påstår mig inte ha svaret på denna fråga, för ångest kommer i så många former och är både för komplext och individuellt för att med bara några ord lösa problemet. Men jag har några tips på saker som brukar hjälpa mig att ta mig igenom perioder som är lite extra svåra.
 
Underskatta aldrig en god natts sömn
Att sömn är oerhört viktigt är nog ingen nyhet för någon. Men det jag vill åt är att man inte ska sitta uppe in på sena kvällen/natten och grubbla och bekymra sig över saker. Det brukar alltid vara en mycket bättre idé att gå och lägga sig för att sen vakna nästa dag med förhoppningsvis lite ny energi och kunna se på saker med nya ögon. När vi är trötta är chansen mycket liten att vi ska komma fram till något positivt när vi sitter där och grubblar, istället brukar det resultera i att vi gör allt tio resor värre än vad det faktiskt är. Så sömn, mina vänner, är en fantastiskt lösning på väldigt många problem.
 
Motion! Motion! Motion!
Om du läste stycket innan och undrade hur tusan man ska bära sig åt för att stänga av hjärnan och få den att sluta grubbla när man går och lägger sig är mitt svar: Motion! Att träna är förmodligen ett utav de mest effektiva sätten att minska stress och ångest på, och när kroppen har fått arbeta under dagen brukar man också somna lättare eftersom kroppen faktiskt är trött när man går och lägger sig. Träning behöver inte heller vara särskilt komplicerat eller tidskrävande och du själv kan enkelt bestämma vilken nivå du vill lägga det på. Du kan gå till gymmet flera gånger i veckan eller ta en promenad och ha ett kort träningspass hemma varje dag. Om du känner att du inte har tid är mitt råd att göra tid för det, för det kan verkligen göra stor skillnad.
 
Avkoppling
Avkoppling kan innebära många saker, t.ex. en fem-minuters meditationspaus, läsa en bra bok, att du lägger dig på soffan och lyssnar på lite skön musik eller att du tar en fika på stan med en god vän. Vad du gör spelar egentligen ingen roll, det viktiga är att du tar en stund varje dag och gör något som du tycker om och som får dig att glömma all stress och alla måsten för ett tag. Att ta en paus emellanåt är ett måste för att orka med livet.
 
Glöm inte hur bra du är!
Det är lätt hänt att man känner sig sämst i världen när man inte orkar med allt som man kanske vill men framförallt förväntas orka med. Det är otroligt frustrerande också när man inte klarar av det man vill klara av, speciellt när människor omkring en märker av det men inte vet anledningen bakom. Men vi är bara människor och människor har motgångar ibland, så enkelt är det. Så var snäll mot dig själv och kom ihåg att din hälsa alltid kommer först. Men framförallt: glöm inte hur bra du är och att du klarar av mer än du tror.

Kommentarer

Postat av: Lars

Bra inlägg. Bra sömn, motion, tycka om sig själv att jag duger. Avkoppling Dessa komponenter är en bra start för att motverka dämpa ångesten

2018-02-01 @ 12:12:58
URL: http://nykterfyllekaja.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback